5 tips om je kraamtijd te overleven

Daar zit je dan op je bed. Het is tien uur ’s ochtends en het voelt als twee uur ’s nachts. Je durft niet in de spiegel te kijken want je intussen donkergekleurde wallen zijn onvergeeflijk. 

Daar ligt hij dan naast je. Je pasgeboren wonder.

Enkel weken geleden kondigde hij zich aan in het midden van de nacht. ‘Eindelijk’, dacht je toen. ‘Godverdomme’, denk je nu tijdens de vroege uurtjes. Je was blij om een nieuw mensje te verwelkomen. Nu weet je niet meer of je wil lachen of huilen. Of een beetje van allebei.

Er is al veel geschreven over de ‘dark side’ van het jonge moederschap. Over bevallen en pijn, over bloedverlies en zere tepels. Want een nieuw leven verwelkomen in je roedel, dat is geen pretje over een moederlichaam.

Maar hoe overleef je dan die kraamperiode? Met deze vijf tips kan je niet missen.

1. Hard knock wife – Ali Wong

Je zal lachen en huilen, bij de meest geweldige comedy show voor kersverse moeders. Het is er ‘boenk’ op, helemaal raak. Deze Netlfix special bekijk je best zo snel mogelijk en herhaal je regelmatig voor optimale intake.

2. White noise

Ik gebruikte al white noise tijdens het fotograferen van baby’s. White noise is gewoon ruis. Er bestaan talloze apps met ruis en andere geluiden. Het geluid doet denken aan de continu aanwezige geluiden in de baarmoeder en daarvan zou een baby rustig worden. Wij slapen dus geregeld met oceaangeluiden, regen, babyliedjes of simpele ruis. Het is een echte life saver die nog niet ingeburgerd is bij ons, maar in de VSA wel enorm veel wordt gebruikt.

3. Go solo

Je wil alles doen voor je kleintje en je cijfert jezelf helemaal weg. Let daarmee op, want zoals mijn motto luidt: een blije mama is een blije baby! Dus ontsnap eens even. Geef je borstvoeding? Kolf dan even af en laat de baby bij je partner of iemand anders die je vertrouwt. Er is niets zo zalig als een solo autoritje en winkeluitstap een week na de bevalling. Zet de muziek goed luid en zorg er in de winkel voor dat je ELKE rayon gezien hebt. Twijfel je of je al langs de chips bent gewandeld? Wandel er voor de zekerheid nog eens langs! That’s how mommy rolls.

4. Laat voor je koken

Een blije mama is een blije baby. Dat is mijn motto, vooral omdat ik zelf niet te genieten ben als ik hongerig of slaperig ben, en dan heeft mijn baby niets aan mij. De rest van de roedel trouwens ook niet. Denk aan het zuurstofmasker op het vliegtuig: het werkt alleen als je het zelf eerst opzet, anders heeft het geen zin. Goede borstvoeding lukt bij mij niet als ik zelf niet happy ben. Ik laat dus voor mij koken door kraamhulp. Als vrienden graag een potje eten binnensteken dan is dat natuurlijk ook steeds welkom ;-). Als je iemand vraagt om af en toe te koken, dan heb je twee enorme voordelen:

  • altijd eten in de diepvries, en dus nooit een hongerige mama,
  • meer tijd om te rusten en op krachten te komen, ook al gaat het goed en ben je niet zo moe, het doet deugd eens in de zetel te zitten terwijl je baby slaapt.

Uiteraard is niet altijd een blije mama een blije baby, er zijn ook baby’s van een zeer hoge moeilijkheidsgraad bij wie je met de beste wil van de wereld niet altijd kan helpen bij het huilen, of bij de onderliggende redenen voor dat huilen. 

5. Sit back and relax

Je baby huilt, alweer. Wat nu? Je gaat de checklist af: de pamper is proper, net melk gedronken dus honger zal het niet zijn, boertje gelaten … WAT NU?? HELP. Na een rondje babydragen en babysussen op alle mogelijke manieren, helpt het wel eens om in de zetel te gaan liggen met je baby op je buik. Val samen zalig in slaap.

Opgelet: om wiegendood te voorkomen wordt aangeraden om je baby steeds op zijn rug te laten slapen. Inslapen op de buik kan wel, maar je legt hem achteraf best op zijn rug in zijn eigen bedje.