7 tips om je eigen kinderen te fotograferen

Kinderen fotograferen is niet gemakkelijk, laat staan dat het je eigen kinderen zijn! Op elke leeftijd is er een andere uitdaging: stil zitten, niet te hard lachen, wel lachen, tong niet uitsteken, niet kwaad kijken, gewoon even normaal doen alsjeblief!

Haal je de camera boven, of staat er een smartphone op je kind gericht, dan is de kans groot dat hij of zij instant transformeert naar een soort fotomonster, good or bad, ik weet het niet…

Hier zijn 7 tips om je te helpen.

Tandpastaglimlach? Tel tot 3!

Lacht je kind op foto altijd nogal overdreven (lees: gestoord)? No worries! Het kan helpen als je afspreekt om naar beneden te kijken terwijl jij tot 3 telt (jij kijkt niet naar beneden, maar staat klaar met de camera!). Op 3 kijkt je kind recht in de lens, hopelijk met een iets normalere glimlach of een spontaan gezichtje. Opgelet: dit duurt niet eeuwig, na een aantal keer hebben ze het trucje door en beginnen ze gewoon na 3 tellen gestoord te lachen. Gebruik deze tip dus met mate!

Stilzitten blijkt onmogelijk? Go with the flow!

Kinderen zitten niet stil. Heel mooie foto’s zijn vaak de spontaanste foto’s die genomen worden op momenten dat je kinderen écht kind kunnen zijn. Laat ze spelen, laat ze klimmen op een volwassene, laat ze bengelen aan de bomen. En probeer ze dan zo goed mogelijk te volgen. Als je een goede camera hebt die snel reageert en scherpstelt, dan kan je écht toffe foto’s maken op die manier.

Denk ook even aan de achtergrond

Less is more. Dat geldt ook voor de achtergrond van een foto. Het is een goed idee om de achtergrond zo simpel mogelijk te houden. Haal speelgoed even uit de zetel, zorg dat de vuile afwas niet duidelijk zichtbaar is. Experimenteer met verschillende achtergronden zodat je thuis enkele fotogenieke plekjes vindt.

Doe de gordijnen open

Dan zit je mini eindelijk rustig en superschattig in de zetel naar tv te kijken (oef!), maar lijkt het wat donker in de kamer. Als er buiten nog daglicht is, doe de gordijnen dan goed open en probeer een leuke invalshoek te vinden. Tegenlicht kan ook mooi zijn! Natuurlijk licht is in de meeste gevallen mooier dan flitslicht, dus schakel je flitser uit en probeer op een andere manier voldoende licht te vinden.

Focus op de ogen

De ogen zijn bijna altijd het belangrijkste in een portret. Probeer dus de ogen van je kind steeds goed scherp te krijgen. Het kan ook heel mooi zijn om wat hoger te staan dan je kind, zeker als hij/zij nog klein is, dan komt dat heel natuurlijk over. Op die manier wordt het gezichtje heel mooi belicht (daglicht komt van boven als je buiten bent).

Ga eens in de schaduw staan

Als ik mensen fotografeer op een mooie zonnige dag kijken ze altijd heel vreemd als ik vraag om in de schaduw te gaan staan. We hebben altijd geleerd om in de zon te gaan staan voor een foto. In de schaduw krijg je een veel zachtere belichting dan in de zon! Probeer het uit op een zonnige dag: een foto in de zon en een foto in de schaduw. In de zon zal je snel heel harde schaduwen krijgen in het gezicht van je ‘model’, terwijl je in de schaduw een mooie, egale belichting krijgt. Als je camera goed is ingesteld zou dat niet te donker mogen zijn!

Bel een babysit en drink een glas wijn

Let’s face it. Fotomomentjes met kinderen gaan meestal niet zoals gepland. Je kan natuurlijk altijd een professionele fotograaf inschakelen.

Veel succes!

Liefs,
Maxine